The democratization of the food system is presented as a way forward to challenge the economic, social and environmental crisis of the global food system. Indeed, the “local” becomes a central political space to develop innovative and democratic food governance arrangements to lead the transition towards just and sustainable food systems. From a governance perspective, there are two main mechanisms adopted at local level to implement change: the establishment of Food Policy Councils and the drafting of Urban Food Strategies. The capacity of local governments to generate these governance mechanisms is influenced by a combination of structural, procedural, cultural and social factors. In this chapter, we analyse the experiences of the Municipality of Livorno and the Province of Pisa. The scope of the paper is to evaluate the democratic local food governance capacity in order to identify insights useful for other local governments interested in developing new democratic food arrangements in their territories.
Sempre più diffusamente la transizione verso sistemi alimentari più sostenibili è ricondotta all’attivazione di percorsi di democratizzazione della governance alimentare. In tale direzione la scala locale risulta un livello particolarmente interessante. Nei territori si possono trovare condizioni favorevoli alla sperimentazione di soluzioni innovative orientate al coinvolgimento di tutti gli stakeholders e all’utilizzo di metodologie avanzate di democrazia partecipativa, quali quelle che introducono i meccanismi della democrazia partecipativo-deliberativa. In questo capitolo ci concentreremo sulla capacità dei governi locali di attivare questi processi attraverso i due principali meccanismi della governance alimentare locale: le Strategie Alimentari e i Consigli del Cibo. In particolare analizzeremo i due processi partecipativi sviluppati nel Comune di Livorno e nella Provincia di Pisa, focalizzando sui fattori di natura strutturale, procedurale, sociale e culturale che intervengono. L’obiettivo è identificare elementi che possano essere utili nella promozione di tali percorsi.
La capacità di governance democratica del cibo a livello locale: le esperienze di Livorno e Pisa.
Rossi, Adanella
2019-01-01
Abstract
The democratization of the food system is presented as a way forward to challenge the economic, social and environmental crisis of the global food system. Indeed, the “local” becomes a central political space to develop innovative and democratic food governance arrangements to lead the transition towards just and sustainable food systems. From a governance perspective, there are two main mechanisms adopted at local level to implement change: the establishment of Food Policy Councils and the drafting of Urban Food Strategies. The capacity of local governments to generate these governance mechanisms is influenced by a combination of structural, procedural, cultural and social factors. In this chapter, we analyse the experiences of the Municipality of Livorno and the Province of Pisa. The scope of the paper is to evaluate the democratic local food governance capacity in order to identify insights useful for other local governments interested in developing new democratic food arrangements in their territories.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Capitolo Berti_Rossi.pdf
accesso aperto
Tipologia:
Documento in Pre-print
Licenza:
Creative commons
Dimensione
509.14 kB
Formato
Adobe PDF
|
509.14 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
Berti, Rossi, 2019 - cap. libro.pdf
accesso aperto
Tipologia:
Versione finale editoriale
Licenza:
Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione
1.94 MB
Formato
Adobe PDF
|
1.94 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.