Tryptase is a serine protease produced by mast cells and released into the circulation after IgE-mediated or non-IgE-mediated stimuli. Its dosage is therefore of great utility in the diagnosis of anaphylaxis and of mastocytosis. In this review, we describe the various aspects related to the molecular characteristics of tryptase and its biological effects, the genetic basis of its production and the release kinetics. Recommendations are also given on the best procedure for a correct definition of the reference values in relation to the inter-individual variability and to the correct determination of tryptase in blood and other biological liquids, in the diagnosis of anaphylaxis (from drugs, food or insect bites), death from anaphylaxis (post-mortem assessment) and cutaneous or systemic mastocytosis and mast cell activation syndrome.
La triptasi è una molecola prodotta e rilasciata in circolo dai mastociti in seguito a stimoli sia immunologici IgE mediati che non IgE mediati. Il suo dosaggio è perciò di grande utilità nella diagnosi di anafilassi e nella diagnostica delle mastocitosi. In questa rassegna vengono esaminati i vari aspetti legati alle caratteristiche molecolari della triptasi e ai suoi effetti biologici, alle basi genetiche della sua produzione e alla cinetica di rilascio. Vengono inoltre fornite raccomandazioni sulle migliori procedure per una corretta definizione dei valori di riferimento in rapporto alla variabilità inter-individuale e alla sua corretta determinazione nel sangue e in altri liquidi biologici nella diagnosi di anafilassi (da farmaci, alimenti o punture d’insetto), di morte per anafilassi (valutazione post-mortem) e di mastocitosi cutanea o sistemica e di sindrome da attivazione dei mastociti.
Raccomandazioni sull’uso della triptasi nella diagnosi dell’anafilassi e della mastocitosi
Caponi L.;
2019-01-01
Abstract
Tryptase is a serine protease produced by mast cells and released into the circulation after IgE-mediated or non-IgE-mediated stimuli. Its dosage is therefore of great utility in the diagnosis of anaphylaxis and of mastocytosis. In this review, we describe the various aspects related to the molecular characteristics of tryptase and its biological effects, the genetic basis of its production and the release kinetics. Recommendations are also given on the best procedure for a correct definition of the reference values in relation to the inter-individual variability and to the correct determination of tryptase in blood and other biological liquids, in the diagnosis of anaphylaxis (from drugs, food or insect bites), death from anaphylaxis (post-mortem assessment) and cutaneous or systemic mastocytosis and mast cell activation syndrome.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.