Degraded forest habitats typically show low fruit availability and scattered fruit tree distribution. This has been shown to force frugivorous primates either to move further in search of food, resulting in large home ranges, or to use energy saving strategies. Malagasy lemurs are known to face pronounced seasonality and resource unpredictability, which is amplified by the overall reduction in food availability due to the human-driven habitat disturbance on the island. To explore lemur flexibility to habitat disturbance, we examined the ranging behavior of collared brown lemurs (Eulemur collaris) in two differently degraded fragments of littoral forest of southeastern Madagascar. We collected data from February 2011 to January 2012 on two groups living in a degraded area and two groups living in a less disturbed forest. We calculated annual ranges, monthly ranges, and daily distance traveled. We then ran repeated measures ANOVAs using seasonality as dichotomous, intrasubject factor and site/group as intersubject nested factors. In the degraded forest, the lemurs had larger monthly ranges, and their annual ranges were either fragmented or characterized by multiple core areas. They were able to use a habitat mosaic that also included nonforested areas and swamps. In addition, they shortened their daily path length, possibly to preserve energy, and used different areas of their annual home ranges seasonally. Although a number of possible confounding factors may have been responsible for the observed differences between sites, our findings highlight the ranging flexibility of collared brown lemurs in littoral forest fragments.

Effects of habitat quality and seasonality on ranging patterns of collared brown lemur (Eulemur collaris) in littoral forest fragments

Serra, Valentina
Secondo
;
Balestri, Michela;Barresi, Marta;
2014-01-01

Abstract

Degraded forest habitats typically show low fruit availability and scattered fruit tree distribution. This has been shown to force frugivorous primates either to move further in search of food, resulting in large home ranges, or to use energy saving strategies. Malagasy lemurs are known to face pronounced seasonality and resource unpredictability, which is amplified by the overall reduction in food availability due to the human-driven habitat disturbance on the island. To explore lemur flexibility to habitat disturbance, we examined the ranging behavior of collared brown lemurs (Eulemur collaris) in two differently degraded fragments of littoral forest of southeastern Madagascar. We collected data from February 2011 to January 2012 on two groups living in a degraded area and two groups living in a less disturbed forest. We calculated annual ranges, monthly ranges, and daily distance traveled. We then ran repeated measures ANOVAs using seasonality as dichotomous, intrasubject factor and site/group as intersubject nested factors. In the degraded forest, the lemurs had larger monthly ranges, and their annual ranges were either fragmented or characterized by multiple core areas. They were able to use a habitat mosaic that also included nonforested areas and swamps. In addition, they shortened their daily path length, possibly to preserve energy, and used different areas of their annual home ranges seasonally. Although a number of possible confounding factors may have been responsible for the observed differences between sites, our findings highlight the ranging flexibility of collared brown lemurs in littoral forest fragments.
2014
Campera, Marco; Serra, Valentina; Balestri, Michela; Barresi, Marta; Ravaolahy, Murielle; Randriatafika, Faly; Donati, Giuseppe
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
2014_Campera_et_al_Effects of habitat quality and seasonality on ranging patterns of collared brown lemur.pdf

solo utenti autorizzati

Tipologia: Versione finale editoriale
Licenza: NON PUBBLICO - Accesso privato/ristretto
Dimensione 762.88 kB
Formato Adobe PDF
762.88 kB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11568/1058915
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus 67
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? 66
social impact